Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zagyvanap2013

 

***

Szeptember 15. vasárnap. Már kora hajnalban nagy a sürgés, sátrak sora, sárga szalagok, bóják kerülnek a helyükre, asztalok, székek járják a reggeli táncot, persze van ki táncoltassa őket. Lassan minden a helyére kerül. Csendesedni látszik minden, az autók is háttérbe húzódnak, hiszen elékezett

8.30 Sétálók indulnak Zagyvafő várára

dscf2113.jpgdscf2111.jpg

 

 

8.40 Ágyúlövésre indul a futóverseny. 17-en vállalkoztak arra, hogy teljesítsék az 1280 méteres 84 méter színt különbségű pályát. A hétköznapi embernek elképzelhetetlen – 5 percen belül mindannyian teljesítik a kemény versenyt. Bizony a legkisebbek is.

dscf2132.jpg dscf2115.jpg

Beindult a gépezet. Programok sora fogadja az érkezőket. Lassan benépesedik a helyiek Kiskertje, a Közöségi Ház és környéke; Megemlékezés, koszorúzás az emléktáblánál * Zászlófelvonás * Zagyvai Himnusz * Megnyitó * Eredményhirdetés * Nívelt Jenő Lövészverseny * Zagyva Legénye verseny * Ugráló vár * Gyermekprogramok * Rónaiak sátra * Tari civilek jurtája * Aletta festő-sátra * Air-soft fegyverek – bemutató és próbáld ki...

Gyorsan telik az idő, megtelik a színpad előtti tér. A déli harangszó után Kortisné Marika énekel: Megkondult a zagyvai nagyharang... A sorokban, a díszhelyeken ülők közül – a Himnuszunk után, többen most is könnyeznek.

dscf2141.jpgdscf2142.jpg

 

 

 

Turcsány László önkormányzati képviselő ünnepi beszéde után, Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester asszony gondolataiban az elmúlt évek hasonló rendezvényeit, a helyi alkotó, összetartó közösségi munkát méltatta, mely ebben az évben is maradandó emléket állít azoknak az embereknek, akik sokat tettek Zagyvarónáért és egyben Salgótarjánért.

A Zagyváért díj átadása következett, melyet ebben az évben Szabó Jánosnak ítélt oda a Zagyvaforrás Egyesület. Zagyváért Emléklapot kaptak: Dr. Körmendy Károly, Somodi Imre és Dr. Füst Antal. A díjakat Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármesterasszony és Becsó Zsolt a Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselők adták át.

588_12332.jpgdscf2148.jpg

Néhány méterrel odébb – a zagyvaiak Csurgójánál folytatódott az ünnepség, mely fölött a híd pillérén egy márvány tábla hirdeti, hogy ettől a naptól kezdődően Körmendy forrás a neve, emlékezve a családra, akik a családi villájuk kertjéből vezették ide a falu kútjának számító forrást. A háború után Körmendyéknek menekülniük kellett, és hátramaradt lakóhelyüket – gyermekintézmény üzemeltetésére – a helyi önkormányzatnak adták át. Szabó János méltatta a család tevékenységét, illetve történeti áttekintést adott lakóhelyünkről.

dscf2149.jpg

588_12337.jpg 

 

 

 

 

 

 588_12345.jpg

588_12348.jpg588_12352.jpg

 

 

 

 

 

 

588_12355.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A díszvendégek az óvodások gyűrűjében érkeztek a Vadvirág Óvoda épületébe, ahol kis műsorral várták az érkezőket, illetve beszélgetésre invitálták a helyieket, kutatókat, érdeklődőket az intézmény teraszára Dr. Körmendy Károllyal.

***

A programok folytatódtak. Megnyílt a Zagyvai Ízlelő, kezdődött a kulturális műsor, biatlonverseny, ősi magyaros nyíllövészet, harcművészeti bemutató, helyi civil csoportok illetve zagyvai kötődésű együttesek léptek fel.

588_12357.jpg588_12358.jpg

dscf2154.jpgdscf2155.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

dscf2156.jpgdscf2135.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

dscf2137.jpgdscf2158.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

dscf2159.jpgdscf2139.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A napot utcabál zárta a Matyó és a Saigon közreműködésével.

***

Köszönet a szervezőknek, és természetesen a közreműködőknek, segítőknek. Hatalmas munkájuknak köszönhetően ismét sokakat mozgatott meg ez a rendezvény.

Köszönet a támogatóknak: Salgótarján Város Önkormányzata, Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármesterasszony, Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit KFT.